TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0538.

Zöld Óvoda Bázisintézményi éves beszámoló 2012.

A Bázisintézményként az előző évben az alábbi feladatokat teljesítettük:

 Ø   Felkészítés Zöld Óvoda pályázatra – tagóvoda-vezetőnk, valamint munkaközösség-vezetőnk végezte a mentorálást 5 óvodában, melyek közül 3 pályázott és nyert is: a kecskeméti Mártírok úti Óvoda, az algyői Szivárvány Óvoda és a lajosmizsei Meserét Óvoda.

Ø   IV. KTF Konferenciát 2012. ápr. 5-én tartottuk meg. Ekkor is sokan jöttek el hozzánk, az ország több pontjáról. Rajtunk kívül még 5 óvodából ( mutattak be  a kolléganők érdekes programokat saját óvodájuk életéből, illetve 3 külsős előadó tartott gondolatébresztő előadást számunkra. A konferencia korreferálásainak, előadásainak anyagát (szöveg, prezentáció) minden résztvevő megkapta CD-n, így saját óvodájában is bármikor előveheti, használhatja újabb ötletei megtervezéséhez. Az elégedettségmérő lapok értékelése alapján is megállapítottuk, hogy hasznos és tartalmas napot tudhatunk magunk mögött. A résztvevők külön kiemelték a regisztráció során kapott promóciós táska tartalmának gazdagságát, hasznosságát, melyet a Humusz Egyesület, a KNP, az MKNE és a Zöld ernyő projekt felajánlásaként tudtunk közzé adni.

Ø   az I. ZOTH Konferenciát 2012. március 24-én tartottuk meg, nagy létszámú érdeklődővel, résztvevővel. A konferencia a helyi Zöld Óvodák munkájának összekapcsolására, jó ötletek átadására volt hivatott. Gazdag, színes és változatos (elméleti, gyakorlati, és interaktív) programok váltakoztak, jó volt a hangulat és finomakat ettünk.

Ø   Mindkét konferenciánkon megtiszteltek jelenlétükkel a Pécsi és az Ajkai Bázisóvodából.

Ø    Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata évek óta hagyományosan koordinálja és támogatja a „Környezetvédelem Jeles Napjai” elnevezésű rendezvénysorozatot. Mi már második éve felkért szervezőként közreműködünk a környezetvédelmi célú rendezvények népszerűsítésében. A rendezvénysorozat célja évről-évre, hogy felhívja a kicsik és nagyok, valamint a felnőtt lakosság figyelmét a környezet- és természetvédelem jelentőségére, valamint a környezettudatos gondolkodás és életmód elsajátítására.

o       2012. április 23-án Föld napja alkalmából részt vettünk az EMK előtti téren a városi jeles napi rendezvényen: játszottunk és kézműveskedtünk a résztvevő csoportokkal.

o       2012. május 9-én a Madarak és fák napján, a Kefag-gal közösen szervezve játékos délelőttön fogadtunk csoportokat az Arborétumban és természetismereti játékokat játszottunk.

o       2012. június 5-én a Környezetvédelmi Világnapon városi szintű, játékos délelőttöt a rossz időjárás miatt idén az óvodánkban szerveztük meg. Saját csapatunkkal együtt 6 csapat mérte össze képességeit, s játszott egy jót velünk.

o        2012. június 8-án a Környezetvédelmi Világnapi városi rendezvényen a Főtéren egész nap kézműveskedtünk: különféle hulladékok felhasználásával játékokat készítettünk (nyári labda, egér báb, karkötő).

o        2012. szept.22-én részt vettünk az Autómentes Napon, ahol közlekedéssel kapcsolatos programokat (csoportfoglalkozásokat, kézműves foglalkozásokat tartottunk. Az országos Mobilitási hét alkalmából szervezett Mozdulj a jó irányba! Rajzpályázaton két óvodásunk különdíjat nyert.

o        2012-ben is részt vettünk a Kefag által szervezett Arborétumi foglalkozásokon az erdők hetében.

Ø    2012. október 4-én Állatok világnapján rajzkiállítást szerveztünk Kedvenc állatom témában, melyen már második alkalommal vettek részt a környeztünkben lévő Öko-iskola diákjai (volt óvodásaink).

Ø    2012. november 27-én Ne vásárolj semmit! Nap alkalmából szerveztük meg idén is a Hulladék újrahasznosítási pályázatot és kiállítást a szülői munkákból. „Leg” kategóriákban adtunk át könyvjutalmakat a díjátadón.

Ø   Büszkék vagyunk arra, hogy az Önkormányzattal jó szakmai kapcsolatot tudunk ápolni a környezetvédelem jeles napjai keretén belül. A városi környezetvédelmi munkacsoport tagja vagyunk, számítanak és adnak is a véleményünkre, hiszen számukra is fontos az az elv, hogy a fenntarthatóságra nevelést már az óvodáskorban el kell kezdeni. Szakmai javaslataink helyet kaptak a város Ifjúsági Cselekvési Tervébe.

Ø   2012. október 27-én szerveztünk és eredményesen valósítottunk meg egy szakmai beszélgetést a környezetünkben található Zöld Óvodák számára. Több óvodából is jöttek kolléganők, s összeraktuk azt a „zöld tortát” képzeletben, aminek egy-egy szeletét az ezen Zöld Óvodák erősségei alkotják. A résztvevők e-mail címéből levelezési listát hoztunk létre, amin majd információkat, programokat, ötleteket, játékleírásokat oszthatunk meg egymással.

Ø   A város főterén madárkarácsonyt szerveztünk, de a madarak etetése egész télen át tart, ezért egyeztetünk a többi Zöld Óvodával, s egymás közt beosztottuk a téli időszakot, hogy ki mikor visz eledelt a Város Főkertésze által kijelölt közterületre.

 

 

Tartalmas, programokban bővelkedő évet zárunk, melyet jövőre folytatni szeretnénk. A programjainknak köszönhetően bővült kapcsolatrendszerünk: a régióból újabb óvodákat ismertünk meg, akikkel továbbra is szeretnénk szakmai eszmecserét folytatni.

 

Thurzóné Halasi Ágnes                     Klein Ibolya

Tagóvodavezető                                    Munkaközösség-vezetőKmét, 2013. február 27.

NevetésZöld Óvoda Bázisintézményi beszámoló 2010/2011.

A Bázisintézményként az idei évben az alábbi feladatokat teljesítettük:

Ø   Felkészítés Zöld Óvoda pályázatra – óvodavezetőnk végezte a mentorálást 4 óvodában, melyek közül 3 pályázott és nyert is: Napsugár Óvoda – Katonatelepi Óvoda – Hosszú utcai Óvoda

Ø   A Zöld szemezgető – Óvodai projektek 1. füzetbe mindenki írt a saját projektje mellé jó tanácsokat, melyek segítik a felhasználókat az eredményesebb, sikeresebb megvalósításban.

Ø   III. KTF Konferencia szervezése Zöld Óvodák részvételével nemcsak Zöld Óvodáknak – 3 szekcióban lehetett a jó gyakorlatokat megosztani a jelenlévőkkel. Összesen 63 fő vett részt a programon. Összesen 63 fő vett részt a programon. Először meghívott előadók (Dr. Kuti István, Ádám Ferencné) mutatták be, hogyan, milyen úton járva válhatunk vásárlóból fogyasztóvá. Mivel vásárlói szokások témában nem volt korreferáló intézmény, így egy interaktív helyzetet hoztunk létre, amiben a résztvevőkkel azokat az okokat, tényezőket kerestük, amik miatt az óvodákban nem foglalkoznak az óvónők ezzel a témával. Az okok megfogalmazása után megoldásokat kerestünk. A Zöld szemezgető – Óvodai projektek 1. füzetet és a konferencia korreferálásainak, előadásainak anyagát (szöveg, prezentáció) minden résztvevő megkapta CD-n, így saját óvodájában is bármikor előveheti, használhatja újabb ötletei megtervezéséhez. Az elégedettségmérő lapok értékelése alapján is megállapítottuk, hogy hasznos és tartalmas napot tudhatunk magunk mögött. A résztvevők külön kiemelték a regisztráció során kapott promóciós táska tartalmának gazdagságát, hasznosságát, melyet a Humusz Egyesület, a Csalán Egyesület, a KNP és a Zöld ernyő projekt felajánlásaként tudtunk közzé adni.

 

Zöld jeles napokat megtartottuk

Ø   Állatok világnapja, Földünkért világnap – gyermekek és szülők rajzai lettek kiállítva és értékelve,

Ø   A Ne vásárolj semmit! nap keretén belül szervezett Hulladék-pályázatra pedig olyan jó, ötletes és fejlesztő szabályjátékokat készítettek a szülők, hogy ezt a kiállítást a második félév során a tagintézményekben is kiállítottuk. Az alkotások a csoportokban a gyermekek játékkészletét gazdagították.

Ø   A Víz világnapja alkalmából közösen alkottunk meg egy nagy akváriumot az ovigalériánkban. Majd a következő héten ellátogattunk a Bácsvízhez a nagycsoportosokkal, ahol sok-sok élménnyel és ismerettel gazdagodtunk.

Ø   A Föld napján az Arborétumban ünnepeltünk óvodásainkkal a már jól bevált forgatókönyv szerint – térképen tájékozódva kell az állomások között haladniuk. Idén madarak életmódjával kapcsolatos játékokat játszottunk.

Ø   A Madarak és fák napján kirándulni voltunk az Arborétumban – sétáltunk és élveztük a tavasz szépségeit, hangjait, illatait, színeit...

Ø   A Környezetvédelmi világnapon szép időben az Arborétumban tartottuk meg a város nagycsoportosai számára a programot. 9 csapat játszott vidáman: tűzzel-vízzel-levegővel és talajjal kapcsolatos játékokkal „taníthattuk” őket a környezetük értékeinek megőrzésére. Végül minden csapat kapott könyvjutalmat, emléklapot, továbbá minden gyermek kapott napellenzőt papírbók és palacsintát, amit a dajka nénik készítettek számukra.

 

 

Idén is részt vettünk a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Zöld ernyő projektjének megvalósításában, mint Zöld Óvodai szakmai partner. Kecskemét város Önkormányzata is támogatja a projektet, melynek célja, hogy felkarolja és koordinálja a városban működő közösségi kezdeményezéseket, együttgondolkodásra késztesse a szakembereket, s környezettudatos magatartásra, tudatos fogyasztásra a lakosságot.

A projekt több szálon fut – részletes információk: www.zoldernyo.hu honlapon érhetők el.

Mi az alábbi programokban vettünk részt:

 

§         Barkácsoltunk a Főtéri nyitó és záró rendezvényen,

§         A csillagos napon 4 fő kézműveskedett a gyerekekkel a Planetárium előtt.

§         2 óvónő vezet Zöld kuckó-foglalkozásokat óvodás csoportoknak (8 témában összesen 24 foglalkozást tartottak)

§         Két fő volt a fáklyás felvonuláson az energiatakarékossági világnapon.

§         Iskolazöldítő programokon 3 fő dolgozott

§         Az ügyes-kezek szakkör készített képet a Kapcsolj időben energiatakarékossági rajzpályázatra.

§         A Föld napi programon két fő vezetett játékokat a Művelődési Központ előtt

§         A Madarak és Fák napján pedig az Arborétumban 3 óvónő vezetett összesen 6 csoport számára órás terepi foglalkozást

§         Kirándulásokon is voltunk: a tiszavirágzást 3 fő nézte meg Tiszaugnál, két fő pedig a Kontyvirág Erdei Iskolában volt. Ez utóbbi program egyúttal csapatépítő tréning is volt.

 

Az ősz folyamán két csoport volt erdei-oviban, télen a mókusok egy napra kimentek a havas tájat is megcsodálni. Tavasszal négy csoportunk elment erdei-oviba: volt, aki 2, míg mások 3 napra mentek, illetve egy csoport jövő évi helyszínválasztás céljából 1-1 napot töltött el két helyszínen. Sok élménnyel és szép képekkel tértek haza. A mókusok az utolsó napon fogadták a szülőket is és egy vidám családi délutánt töltöttek el együtt: játszottak, lovagoltak és szalonnát is sütöttek.

 

Tartalmas, programokban bővelkedő évet zárunk, melyet jövőre folytatni szeretnénk. A programjainknak köszönhetően bővült kapcsolatrendszerünk: a régióból újabb óvodákat ismertünk meg, akikkel továbbra is szeretnénk szakmai eszmecserét folytatni.

 

                                                                                                      Klein Ibolya

                                                                                             Munkaközösség-vezető

 Kmét, 2011. június 10.

 

Vigyor

 

Zöld Óvoda Bázisintézményi beszámoló 2009/2010.

 2009-ben ismételten elnyerte óvodánk a Zöld Óvoda címet, valamint Zöld óvoda Bázisintézményi feladatok végzésére is felkért bennünket a KvVM.

A Bázisintézményi éves munkatervünkben vállalt feladatainkat mind teljesítettük

 • Felkészítés Zöld Óvoda pályázatra – óvodavezetőnk végezte ezt a mentorálást 5 óvodában, melyek közül 4 pályázott is és mindenki el is nyerte a címet. Gratulálunk nekik: Nyitra Utcai Óvoda, Ménteleki Óvoda, Csokor Utcai Óvoda, Hetényegyházi Óvoda.

 • II. KTF Konferencia szervezése Zöld Óvodák részvételével nemcsak Zöld Óvodáknak – 3 szekcióban lehetett a jó gyakorlatokat megosztani a jelenlévőkkel. 40 fő érkezett 8 Zöld Óvodából és 7 nem Zöld oviból, valamint 8 fő VIP vendégünk is volt. A résztvevők visszajelzései, s az átélt élmények, benyomásaink alapján úgy gondoljuk, megérte a szervezés fáradalmait vállalni: mindenki jól érezte magát, s szakmailag megerősödve térhetett vissza saját óvodájába: „Jól van, mi is így csináljuk!” A konferencia korreferálásainak, előadásainak anyagát (szöveg, prezentáció) minden résztvevő megkapta CD-n, így saját óvodájában is bármikor előveheti, használhatja újabb ötletei megtervezéséhez.

 • A Zöld szemezgető nevű projektfüzetbe a kolléganők vállalásaikat leadták (heti-projektek), melyek szerkesztése a nyár folyamán megtörtént – Búza-projekt, Kukorica-projekt, mese-projekt, méz-projekt, házi állatok projekt, baba-projekt.

 • Két óvónő tartott környezeti játékos „órákat” a Mátyás Iskolában hulladék és egészséges életmód témákban.

 

 

Zöld jeles napokat megtartottuk

 • Állatok világnapja, Földünkért világnap – gyermekek és szülők rajzai lettek kiállítva és értékelve,

 • A Ne vásárolj semmit! nap keretén belül szervezett Hulladék-pályázatra pedig olyan jó, ötletes és fejlesztő szabályjátékokat készítettek a szülők, hogy ezt a kiállítást a második félév során a tagintézményekben is kiállítottuk. Az alkotások a csoportokban a gyermekek játékkészletét gazdagították.

 • A Víz világnapja alkalmából közösen alkottunk meg egy nagy akváriumot az ovigalériánkban. Majd a következő héten ellátogattunk a Bácsvízhez a nagycsoportosokkal, ahol sok-sok élménnyel és ismerettel gazdagodtunk.

 • A Föld napján az Arborétumban ünnepeltünk óvodásainkkal a már jól bevált forgatókönyv szerint – térképen tájékozódva kell az állomások között haladniuk. Idén a négy elemmel (föld, víz, levegő, tűz) kapcsolatos játékokat játszottunk.

 • A Madarak és fák napján kirándulni voltunk az Arborétumban – sétáltunk és élveztük a tavasz szépségeit, hangjait, illatait, színeit...

 • A Környezetvédelmi világnapon esett az eső, így az Arborétum helyett óvodánkban tartottuk meg a város nagycsoportosai számára a programot. 8 csapat játszott vidáman: mocsarat járva madártojásokat mentettek, madárfészket építettek, csipesszel kukacokat gyűjtöttek, madárhangokat figyeltek, utánoztak. Végül minden csapat kapott könyvjutalmat, emléklapot, továbbá minden gyermek kapott papírmadárkát és palacsintát, amit a dajka nénik készítettek számukra.

 

 

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon KEOP-os nyertes pályázatának - Zöld ernyő projekt - megvalósításába óvodánk, mint Zöld Óvoda szakmai partnerként vett részt sok más környezetvédelemmel foglalkozó, fenntarthatóságban elhivatott intézménnyel, céggel közösen (Körlánc Egyesület, Kiskunsági Nemzeti Park, Kecskeméti Arborétum, Bácsvíz Zrt., Termostar Hőszolgáltató Kft.). Kecskemét város Önkormányzata is támogatja a projektet, melynek célja, hogy felkarolja és koordinálja a városban működő közösségi kezdeményezéseket, együttgondolkodásra késztesse a szakembereket, s környezettudatos magatartásra, tudatos fogyasztásra a lakosságot.

A projekt több szálon fut: 

 • Zöld jeles napokról városi szintű megemlékezés Főtéri programokkal,

 • Iskolazöldítő programok rendhagyó órákkal, foglalkozásokkal,

 • Zöld Ernyő Klub közérdekű információkkal, vetítésekkel, előadásokkal,

 • Zöld Kuckó foglalkozások óvodásoknak a KIO-ban,

 • Felvilágosító képzések cégeknél a Körlánc Egyesület közreműködésével,

 • Kirándulások ökofalvakba, ökogazdaságokba, természeti értékekhez.

(További információk: www.zoldernyo.hu honlapon érhetők el.)

 

Mi az alábbi programokban vettünk részt:

 • Barkácsoltunk a Főtéri nyitó és záró rendezvényen (4 fő),

 • kézműves tevékenységet vezetett egy fő az Autómentes napon, majd 5 órától 3 fő részt is vett a kerékpáros felvonuláson.

 • A csillagos napon 4 fő kézműveskedett a gyerekekkel a Planetárium előtt.

 • 2 óvónő vezet Zöld kuckó-foglalkozásokat óvodás csoportoknak (8 témában összesen 30 foglalkozást tartottak)

 • A Sportág választó programon egy óvónő kézműveskedett

 • Iskolazöldítő programokon dolgozott 3 fő a térség 6 iskolájában (II. Rákóczi, Hunyadi, Mátyás, Kertvárosi, Magyar Ilona, Ballószög)

 • Két csoport készített képeket a Kapcsolj időben energiatakarékossági rajzpályázatra.

 • Kirándulásokon fenntarthatósággal kapcsolatos tudásunk bővült. Voltunk Gyűrűfűn az Ökofaluban, Rendek Ökogazdaságban Kecskemét közelében, és Bőszénfán a zselici dombok vadvilágával ismerkedtünk.

 

Az ősz folyamán a KvVM szervezésében járta az országot a Zöld Kréta Roadshow, egyik állomása Kecskeméten volt, közel az óvodánkhoz. A programon óvodánk több csoportja is részt vett: szemetet szelektáltunk, tavat „tisztítottunk” horgászbottal, rajzoltunk… Jól éreztük magunkat.

 

Tartalmas, programokban bővelkedő évet zárunk, melyet jövőre folytatni szeretnénk. A programjainknak köszönhetően bővült kapcsolatrendszerünk: a régióból újabb óvodákat ismertünk meg, akikkel továbbra is szeretnénk szakmai eszmecserét folytatni.

 

 

Terveink a 2010/2011-es nevelési évre:

·      Zöld ovis pályázatokra a térség környezeti nevelésben jártas óvodáinak felkészítése folyamatosan a pályázat lezárásáig.

·      III. KTF Konferencia szervezése (2011. április 21.)

·      A Zöld szemezgető bővítése újabb rövid, heti projektekkel 2011. május 31-ig, melyet – ajánlóval az elején - digitálisan eljuttatunk a régiónk velünk kapcsolatban álló óvodáinak.

·      a Zöld ernyő projektben közreműködni

·      szeretnénk madárbarát kertté alakítani udvarunkat, illetve egy interaktív tanösvény kialakításának pedagógiai, módszertani tervét fogjuk létrehozni. (A tanösvényt a 2011/2012-es évben szülők közreműködésével szeretnénk megalkotni.)

 

                        Thurzóné Halasi Ágnes

                        Intézményegység-vezető

 

                                                                                                       Klein Ibolya

                                                                                             Munkaközösség-vezető

 Kmét, 2010. szeptember 10.