TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0538.

Pákozdi Erika - mókus csoportos szülő gondolatai

A nagyobbik lányom hazahordta a parkból a koszos sörösüvegeket, hogy jó lesz az üveggyűjtőbe, a kicsi pedig már totyogós korában megtapasztalhatta, hogy mekkorát lehet esni, ha úgy akarja összetaposni a vizespalackot, hogy rajta van a kupak!

Szóval a család "zöld", vagyis nagyon próbálkozumk. Ezért is mentünk el a hétvégén a ZÖLD ERNYŐre, ahol a színvonalas programokon jól éreztük magunkat és még tanulhattunk is. A koncertek és a Tintaló Társulat előadása mellett láthattunk mikroszkópon pollent, pókot, csodabogarakat. Családi összefogással kitöltöttünk egy parlagfű-totót, ami állítólag nagyon jól sikerült. Az azért nem elhanyagolható, hogy ez a totó alsósoknak készült, úgyhogy van még mit tanulnunk! Megismerhettünk (újra, mivel ez régen természetes volt) fűszereket, gyógynövényeket, ihattunk "zöld" pohárból tiszta vizet, bevásárolhattunk és komposztálhattunk környzetbarát módon egy mágneses táblán. Készíthettünk kisautót, nyakláncot, ceruzatartót, virágot, persze természetes anyagokból! A feladatmegoldásokért kupon járt, amit bioételekre lehetett beváltani. A gyerekek nagyon élvezték, és remélem, nekik már természetes lesz, hogy zöldek! A sátrakban a szervezők nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Meglepő, hogy mennyi mindent nem tudunk a környezetünkről, pl. hogy egy műanyagpalack 450 év alatt bomlik le és a Föld vízkészletének 1 %-át sem éri el a rendelkezésre álló ivóvízkészlet... Ezekre és hasonló dolgokra hívta fel a figyelmet a Zöld Ernyő és megpróbáltak használható ötleteket adni a mindennapi "zöldségekhez".

"A Föld teljesen jól elvan nélkülünk. Az a bökkenő, hogy ez fordítva nem igaz!"

Ezen azért érdemes elgondolkozni!


Vigyor


Kabáczy Irén - mókus csoportos szülő gondolatai

Kislányommal mi is ellátogattunk a "Zöld Ernyő" programra. A kézműves sátorban Ági néni, Ibolya néni, Andi néni és Gyöngyi néni segítségével karkötőt, kishajót, rózsát alkottunk. Érdekes volt megtapasztalni és megtanulni, hogy megmaradt színes papírból, fonalból parafadugóból vagy akár reklámújságból egyszerűen és gyorsan mi minden készíthető. Az ötleteket hazavittük magunkkal, hogy később otthon is meríthessünk belőlük. Jó volt találkozni és együtt tevékenykedni a barátokkal, ovistársakkal, ismerősökkel.

Emike élvezettel hallgatta a Tintaló Társulat bohócának előadását, aki "bohóckodva" igyekezett a kicsik figyelmét a környezet megóvása felé irányítani. A rendezvényt a Makám együttes koncertje zárta. Kislányom a többi apróság társaságában önfeledten ropta a táncot a fülbemászó, ütemes dallamokra.

Hálásak vagyunk a szervezőknek és a közreműködőknek a sok szép élményért, vidám percekért. Reméljük, hogy a "Zöld Ernyő" hagyománnyá válik a városunkban!