TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0538.

Erdei-ovi a Kordik-farmon

Már második éve látogatunk el ősszel és tavasszal a Kordik-farmra erdei óvodába. A farm a Halasi út egyik leágazásánál található, a buszmegállótól gyalogosan könnyen megközelíthető. Hatalmas szabad területével, rengeteg háziállattal és a környék adottságainak köszönhetően óriási lehetőség kínálkozik, hogy a gyerekek a szabadban játszhassanak, megismerjék az állatokat és felfedezzék környezetük szépségeit.

Általában három napot szoktunk eltölteni mindkét évszakban. Ha lehetőségünk van rá, akkor télen is elmegyünk legalább egy napra erre a helyre, hogy a téli táj szépségeiben gyönyörködhessünk és a gyerekek megtapasztalhasssák az évszakváltások érdekességeit.

Hogy hogyan telik egy napunk? A gyerekeket egy helyi buszpályaudvaron várjuk az adott napok reggelein. Buszra szállunk és indulunk a szabadba. Érkezés után lepakolunk, egy nagyon szép tágas, ízlésesen berendezett pince helyiségbe. Ez a hely ad lehetőséget számunkra az étkezésekre, pihenésre, esős idő esetén játékos tevékenységekre.

A napot tízóraival kezdjük-ezt a hideg élelmet általában mi visszük ki magunkkal. Tízórai után először mindig a hellyel ismerkedünk, megbeszéljük a szabályokat, merre-hol lehet szabadon játszani. A farm tulajdonosa megmutatja nekünk a környéket, az itt megtalálható állatokat, a csirkétől egészen a szürkemarháig. A gyerekeknek lehetőségük van állatsomigatásra, állatetetésre illetve az éppen megszületett állatok megtekintésére is.

A farmon rengeteg ló van, ennek köszönhetően a gyerekek megismerhetik és testközelben találkozhatnak ezekkel a gyönyörű, nagytestű állatokkal. Megfigyelhetik a lovak ápolásával kapcsolatos cselekvéseket (lovak csutakolása, patkolása...), időnként ezekben részt is vehetnek. A gyerekek nagyon szeretik az állatokat és örömmel tapasztaltuk, hogy még az a kisgyermek is odamegy bármelyik állathoz, amelyik először kicsit félénkebb volt. Lehetőség adódik minden alkalommal lovaglásra és lovas kocsikázásra is. Délben ebédelünk. Az ebédet szülők hozzák utánunk, melyet a konyhán külön tálalnak számunkra. Ebéd után a kisebbekkel egy pihenő helyiségbe vonulunk, ahol az élménydús délelőtt fáradalmait álmukban feldolgozhatják.

Délután a többiekkel a szabadban helyszíni megfigyeléseket végzünk, különféle játékokat játszunk. Ezután következik az uszonna. Az étkezést követően készülődünk, pakolunk és elindulunk a buzshoz. A gyerekeket a szülők a buszmegállóban várják, ahonnan együtt mehetnek haza.

Nagyon szerencsésnek tartjuk magunkat, hogy megtaláltuk és megismerhettük a Kordik farmot.

Az adottságokat és a különböző lehetőségeket kihasználva mindig egy élményteli, boldog, eseménydús erdeiovis napokkal gazdagodva várjuk a következő alkalmat, hogy ismét mehessünk.

A következő napokban pedig az óvodában feldolgozzuk az erdei ovis élményeinket, emlékeinket. A gyűjtött kincsekkel játszunk, számolunk, énekelünk, beszélünk róluk. Az élményeket agyagfigurákban megmintázzuk-ezekkel is díszítjük csoportszobánkat.

 

Vissza