TÁMOP-3.1.7-11/2-2011-0538.

Cukkinivel sült pecsenye

Hozzávalók: 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 4 zsenge cukkini (kb 50 dkg), 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kis csokor bazsalikom, só, őrölt fehér bors, 1 gerezd fokhagyma, 60 dkg érlelt bélszín vagy szűz pecsenye, olaj, vaj

Elkészítés: a tejszínt a tejföllel elkeverjük, kis lángon 4-5 perc alatt kissé besűrűsítjük, a fölaprított bazsalikomot, fokhagymát, sót, borsot belekeverjük és félretesszük. A megmosott cukkiniket kicsumázzuk, majd 3 mm vastagon felszeleteljük (félkör formájúra). A sajtot lereszeljük. A húst egyforma szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és olajon körös-körül nagy lángon elősütjük. Kivajazott hőálló tálba (tepsibe) szórjuk a cukkini egy részét, amire ráhelyezzük a hússzeleteket. Köré szórjuk a maradék cukkinit, majd leöntjük a tejfölös mártással (elsősorban a zöldséget), s a sajtot pedig többnyire a húsra szórjuk. Előmelegített forró sütőben nagy lánggal (200 fokon) 10-15 percig sütjük, míg a sajt pirosra sül.

Javaslat: marhahús helyett finom csirke mellfiléből is. Aki pedig nem szereti a parmezán sajtot, "light-osabbra" készítheti trapista és edami sajt keverékéből. Ezekből érdemes többet reszelni a javasolt 5 dkg-nál. Köretként a párolt rizs illik hozzá, de ne vegetával ízesítsük, csak sóval, hogy a cukkini bazsalikomos-fokhagymás-tejszínes ízharmóniáját ne változtassa meg.

Egy adag energia értéke kb. 2620 kJ. Italként pedig a száraz vörösbor illik hozzá.

 

Tökös mákos rétes

Hozzávalók: réteslapok, vagy saját készítésű rétestészta - sütőtök, vagy főzőtök - tejföl - tojás - cukros darált mák - cukor - vaj

Először a tököt kell lereszelni, kicsit sózni és alaposan kinyomkodni. A tojás sárgáját a tejföllel és kevés cukorral el kell keverni. A réteslapot szokásos módon (olajozni) elő kell készíteni, majd vékonyan rá kell szórni a tököt, arra pedig a cukros mákot.  Az édes tejföllel vékonyan meglocsoljuk, s utána a két széléről középre tekerjük. Kivajazott tepsibe helyezzük, szorosan egymás mellé, majd a tejföllel bekenjük - így ropogós lesz, de nem hullik szét rétegeire. (Amennyiben csak vajjal kenjük meg, könnyen száraz marad a rétesünk és rétegeire hullhat.) Forró sütőben halványra "pirítjuk", majd miután kihűlt, szeletekre vágjuk, s porcukorral megszórjuk.

 

PIRAMIS

Készíteni kell a szánk íze szerint szeretett fasírt masszát, főzni kell tojásokat és készíteni kell egy kicsit keményebb krumplipürét még.

Ha ezek megvannak, akkor alaposan kivajazott tálba (vagy akár sütőformába) a fasírt massza egy részét kell beletenni, amire szeletekre vágott tojásréteg kerül, erre ismét hús, ismét tojás - mindaddig, amíg van alapanyag és van hely a formában - a tetején hús legyen. Forró sütőben 15 percig sütni kell, majd kivenni és rá kell tenni a krumplipürét és végül tojássárgájával megkenni. 15-20 percig sütni kell még, és kész.


Szeleteléskor úgy néz ki, mintha "süti" lenne! Idénysalátával lehet fogyasztani, köret nem kell mellé.